Daily Archives: 25.8.2023

Jak vybrat kamna?

Kamna, nebo také krbová kamna, jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat teplo a atmosféru ohně ve vašem domově. Avšak vybrat ta správná kamna může být výzvou, jelikož existuje mnoho různých typů a parametrů, které je třeba zohlednit. V tomto článku se zaměříme na klíčové faktory, které je třeba při výběru kamna zvážit.

Uvědomte si, jak budete kamna používat

Před tím, než se pustíte do výběru konkrétního typu kamen, položte si otázku, jaké teplo od kamen očekáváte a jak často je budete používat. Je důležité zvážit, zda plánujete koukat do ohně, tedy preferujete nižší výkon a delší dobu hoření, nebo spíše hledáte kamna s vyšším výkonem, která mnohem rychleji vyhřejí celou místnost.

Vhodná kamna ke komínu

Při výběru kamen je také důležité zkontrolovat, zda jsou vhodná pro váš stávající komín. Někdy je vhodnější nejprve vybrat komín a pak podle něj vybírat kamna, aby bylo zajištěno správné a bezpečné fungování. Většinou však lze najít kamna a poté navrhnout komín, přičemž jsou k dispozici programy pro výpočty, které ověří soulad kamen s komínem.

Správný výkon

Výkon kamen je velmi důležitým parametrem. Mějte na paměti, že teplo se nešíří rovnoměrně. Nejtepleji bude vždy tam, kde jsou kamna umístěna. Uvažujete-li o velikosti místnosti, kterou chcete vytopit, volte kamna s odpovídajícím výkonem. Můžete se poradit s odborníkem, který vám pomůže vybrat správnou velikost kamen.

Snadná údržba

Důležitým faktorem při výběru kamen je také náročnost údržby. Větším popelníkem se sníží frekvence vyprazdňování popela. Rovněž kvalita skla u kamen je důležitá. Pokud je sklo kvalitní a je zajištěno čisté spalování, minimalizuje se usazování nečistot a čištění skla bude mnohem jednodušší.

Kvalita spalování a paliva

V neposlední řadě hraje roli také kvalita spalování a používaného paliva. Moderní kamna jsou navržena tak, aby bylo spalování co nejefektivnější a minimalizovaly se emise znečišťujících látek. Volbou kvalitního paliva a pravidelné údržby vždy dosáhnete nejlepších výsledků.

Závěrem

Vybrat správná kamna pro váš domov vyžaduje zvážení několika klíčových faktorů. Uvědomte si, jak budete kamna používat, zkontrolujte jejich vhodnost ke komínu a vyberte vhodný výkon. Dbejte na snadnou údržbu a kvalitu spalování a paliva. V případě nejistoty se obraťte na odborníky, kteří vám pomohou najít ta správná kamna pro váš domov. Jedině tak si můžete plně užívat teplo a pohodu, kterou vám kamna poskytnou.

Prostup komínu přes střechu v moderních domech

Vývoj moderních domů neustále pokračuje. S tím ruku v ruce roste potřeba zajistit bezpečný a energeticky účinný prostup komínu přes střechu. Zajímá vás, jak na to? V tomto článku se zaměříme na nejlepší postupy, rozdíly oproti prostupu přes fasádu a vliv na energetickou účinnost a tepelné ztráty domu. Zároveň se podíváme na nejnovější trendy a vyvrátíme některé mýty spojené s tímto tématem.

Bezpečný a efektivní prostup přes střechu

Při instalaci komínu přes střechu moderního domu je nutné zajistit bezpečnost při zachování efektivity. Důležité je dodržet pokyny od výrobce spalinového systému a stavebních norem. Komín musí být v bezpečné vzdálenosti od hořlavých materiálů na střeše, což zajišťuje minimální riziko vzniku požáru.

Zpravidla jsou dodávány montážní návody pro zabudování komínu do stavby, které určují minimální tloušťku stropu a vzdálenost od hořlavých materiálů. Důležité je také správně napojit parozábranu a paropropustnou fólii, aby se vodní pára nemohla dostat do tepelné izolace a způsobit problémy jako kondenzaci, plísně nebo tepelné mosty.

Rozdíly oproti prostupu přes fasádu

Prostup komínu přes střechu a fasádu mohou být rozdílné, především v požadavcích na těsnost. U prostupu přes fasádu jsou těsnostní požadavky nižší, což je zvláště patrné u pasivních domů a dřevostaveb, kde je zajištěna vysoká úroveň izolace a těsnosti.

Vliv na energetickou účinnost moderního domu

Správná instalace komínu přes střechu má vliv na energetickou účinnost moderního domu. Pokud je prostup řádně proveden, minimalizuje se riziko tepelných mostů a tepelných ztrát. Tím pádem se snižuje energetická náročnost domu a snižují se náklady na jeho vytápění.

Vliv na tepelné ztráty domu

Nesprávná instalace komínu přes střechu může mít negativní dopad na tepelné ztráty domu. Když izolace neplní své funkce, teplo uniká, a to zvyšuje energetickou náročnost domu. Správně provedený prostup komínu zabraňuje této situaci a přispívá ke snížení tepelných ztrát.

Nejnovější trendy a mýty

Vývoj v oblasti komínových systémů neustále pokračuje. Domy se stále více zateplují, což klade nároky na širší izolace, tím i na náročnější provedení prostupu komínu. Nejčastěji se v současné době používají materiály jako tubusy z pěnoskla, boxy ze silikonkalciátových desek (např. Promasil) nebo zhutněná minerální vata, která vytváří tlustý tubus, na který lze připojit parozábranu, a který se může bezpečně dotýkat dřevěných trámů.

Existuje však několik mýtů, které se kolem prostupu komínu přes střechu šíří. Jedním z nich je mylná představa, že prostupy nemusí být řešeny, pokud je v domě dostatečná tepelná izolace. To ale není pravda. Tepelná izolace sice oddaluje pronikání tepla, ale nezabrání mu úplně. Správná instalace komínového prostupu je nezbytná pro minimalizaci tepelných ztrát a zajištění energetické účinnosti.

Dalším mýtem je domněnka, že PIR panely nehoří. I když PIR panely nehoří samy o sobě, mohou vytvářet vzduchové kapsy, které mohou usnadnit šíření ohně. Proto je důležité, aby byl celý prostup komínu navržen a proveden s ohledem na bezpečnostní aspekty.

Slova závěrem

Správná instalace komínu přes střechu moderního domu je klíčová pro bezpečnost, energetickou účinnost a minimalizaci tepelných ztrát. Moderní materiály a postupy umožňují efektivní provedení prostupu a minimalizují riziko požáru a jiných problémů spojených s nesprávným provedením. Při montáži vždy dbejte pokynům výrobce.

Prostup nerezového komínu přes fasádu moderního domu

Základem správně fungujícího komínu je jeho odborné a správné navržení. Komín je důležitou součástí stavby, a proto je důležité především dbát na správný návrh komínového systému, jakož i jeho realizaci. Před zahájením prací je třeba důkladně promyslet umístění komínového systému a umístění prostupu stěnou či střechou a minimální vzdálenost od hořlavých materiálů.

Funkčnost komína

Důležité je zajištění optimální funkčnosti komína, které závisí na několika faktorech, včetně jeho přesného návrhu, instalace a údržby. Komín by měl být navržen tak, aby umožňoval správný odtok spalin z ohniště. To znamená, že by měl mít dostatečnou výšku a průměr, aby dokázal odvést veškeré spaliny z vytápěného prostoru ven. Komín by také měl být správně instalován tak, aby byl dostatečně pevný a stabilní.

Prostup komínu přes konstrukce, jako jsou například stropy, podlahy nebo stěnu, může být problematický a vyžaduje správné plánování a instalaci. Pro optimální funkčnost komína je klíčové správné provedení a umístění tepelné izolace komínové vložky. Díky tomu dochází k pomalejšímu ochlazování spalin po celé délce komína a rychlejší reakci na zátop.

Vysoká účinnosti moderních spotřebičů však vede k nízké výstupní teplotě spalin a zvyšuje tak potřebu udržení teploty spalin v komíně. Proto je konstrukce komína bez tepelné izolace nebo s nahrazením vnitřní vložky masivnějším pláštěm komplikovaná a může způsobit nadměrnou kondenzaci a snížení tahu komína.  Je tedy nutné přizpůsobit konstrukci komína moderním trendům ve stavebnictví a požadavkům na účinnost spotřebičů.

Zabudování komína z pohledu bezpečnosti

V posledních letech došlo v oblasti stavebnictví k vývoji nových materiálů a technologií, což ovlivnilo požadavky na konstrukci komína a jeho začlenění do stavby. Stavebnictví se dnes orientuje na konstrukce z hořlavých materiálů a tím se zvyšují nároky na požární bezpečnost komína ve stavbě a na parotěsnost celé stavební konstrukce. Současně s tím, se výrazně zvýšila výška tepelné izolace stropů, přes které komín musí procházet. Tyto protichůdné požadavky jsou výrazně patrné zejména při spalování tuhých paliv.

V praxi to znamená, že je nutné mít vhodnou skladbu komínového tělesa v závislosti na typu spotřebiče, správný průměr komína a vhodný způsob jeho zabudování do stavby.

Místa s nejvyšší teplotní zátěží na okolní konstrukci představují nedostatečně větrané a parotěsné prostupy. Čím větší vrstvou izolace komín prochází, tím větší tepelné zatížení vzniká na jeho plášti (např. při průchodu stropem). To může vést k nebezpečnému zahřívání a dokonce i k požáru. Proto je důležité, aby stavební detaily byly navrženy a realizovány správně.